Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Lekvár gyógynövényekkel

Lekvár gyógynövényekkel

Barack-, eper-, szilva-, vagy éppen áfonyalekvár, hogy csak a leghagyományosabb lekvár ízeket említsük. Gyerekkorunk ízei, sőt eszünkbe juttatják a nagymama konyhájából kiáramló illatokat, amikor nyaranta a befőttet készítette.

Az örök kedvenceken túl

Narancslekvár, vagy éppen ribiszke, rózsa. Talán nem is létezik már olyan gyümölcs, amiből valaki meg ne próbált volna dzsemet főzni. Semmi kétség, a lekvár örök kedvenc marad, mert a nyár csodáit, emlékeit, szépségeit zárjuk a befőttesüvegbe és mindenki megtalálja a dzsemek között azt, amely neki igazán ízlik, ami a kedvence.

Természetesen a lekvár nem csak kenyérre kenve isteni, hanem sütemények, desszertek sokaságát készítjük dzsemmel, és tagadhatatlan, hogy az összes sütit ellenállhatatlanná teszi egy finom lekvár. A zserbó baracklekvárral, a linzer eperlekvárral, a hájas süti pedig szilvalekvárral a legfinomabb, de a palacsinta szinte bármely dzsemmel isteni, akárcsak a lekváros piskóta tekercs, vagy a lekváros bukta.

lekváros fánk
A farsangi fánkot is készíthetjük úgy, hogy közepébe elrejtünk egy kis gyümölcslekvárt

A lekvárok eredete

A gyümölcslekvár tradicionális élelmiszere mindennapi táplálkozásunknak. Az értékesítés tekintetében a dzsemek, zselék, pürék fogyasztása 2017-ről 2018-ra európai szinten átlagosan 2 százalékkal nőtt. Az európai fogyasztás 39 százalékát a francia fogyasztók adják, de további jelentős mennyiséget fogyasztanak a németek, az angolok, az olaszok és a spanyolok. A legnépszerűbb íz Európában az eper, a mogyoró, a barack, a narancs, a málna, a cseresznye és a füge.

A gyümölcskészítmények, dzsemek és lekvárok növekvő fogyasztását legjelentősebben az egészséges és vegetáriánus élelmiszerek trendje, valamint a rohanó életvitel, és ezáltal a kényelmi élelmiszerek iránti megnövekedett kereslet okozza. Így a 100 százalék gyümölcstartalmú és az alacsony cukortartalmú, azaz a hozzáadottcukor-mentes termékek piaca jelentős bővülést mutat. Mindemellett a helyi alapanyagok, valamint a hozzáadott értékek is igencsak előnyt jelentenek.

Mindezeket figyelembe véve láthatjuk, hogy mennyire előnyös helyzetben vagyunk a rengeteg gyümölcsfánkkal, így fontos, hogy megtanuljuk a hagyományos recepteket, és ne féljünk otthon elkészíteni a finomabbnál finomabb befőtteket!

lekváros kenyér
Világviszonylatban a befőttek, lekvárok, savanyúságok vezették a feldolgozott gyümölcs- és zöldségfélék piacát, ugyanis a szektor árbevételéhez 43%-kal járultak hozzá 2014-ben.

Nem titok, hogy mi a gyógynövények szerelmesei vagyunk, így az sem meglepetés, hogy legnagyobb kedvenceink a gyógynövényes lekvárok. Az alábbiakban 5 olyan dzsem ötletet, vagy receptet hozunk, aminek alapja általunk is gyakran használt gyógynövény.

Mi készítjük a párnákat, ti készítsetek lekvárt!

ALMA-HOMOKTÖVISLEKVÁR

A homoktövis igazi egészségbomba: nemcsak a rák, szívbajok vagy különböző gyulladások ellen lehet hatásos, de vitamin- és ásványianyagtartalma is jelentős.

 

Fél kilónyi bogyóhoz két-három almára lesz szükséged, és két fazékra: egyikben a darabokra vágott almát, másikban a homoktövist főzd meg, majd passzírozd át mindkettőt, és keverd össze. Ahány liter levet kapsz, annyi kg cukrot használj. Az édesített gyümölcsöt ismét tedd fel főni, majd kanalazd a megtisztított befőttesüvegekbe. Száraz dunsztban tartsd két-három napig, majd fogyasztható is az egészséges lekvár.

LEVENDULÁS SÁRGABARACKLEKVÁR

A hagyományos sárgabaracklekvárt pont annyira bolondítja meg a levendula, hogy pikáns, ám nagyon finom és harmonikus végeredményt kapj.

Másfél kilogramm kimagozott sárgabarackhoz 300 gramm cukorra lesz szükséged. Ízlés szerint egy kis- vagy egy evőkanálnyi szárított levendulára. A barack héját könnyen lehúzhatod, ha forró vízbe mártod, ezután turmixold össze őket. Ha a szárított levendulád kis levelekből áll, akkor mozsárban törd össze, vagy daráld le, és így add a gyümölcshöz. A levendulás gyümölcspürét tedd lábasba, add hozzá a cukrot, és kezdd főzni, s forrástól számolva pár perc főzés után merheted is az üvegekbe. Feje tetejére állított állapotban, száraz dunsztban tartsd egy rövidebb ideig.

CSIPKEBOGYÓLEKVÁR

A csipkebogyónak magas a C-, A-vitamin, kalcium és vastartalma. Ezenkívül a csipkebogyó mérsékelten tartalmaz magnéziumot, foszfort, káliumot, nátriumot és szilíciumot.

A lekvárhoz szükséged lesz 1 kg csipkebogyóra, 80 dkg cukorra, 1 darab citrom levére. A megmosott csipkebogyónak szedd ki a magját, majd annyi vízben főzd puhára, amennyi ellepi. Ezt követően az egész főzetet szitán vagy szöveten passzírozd át és a masszába keverd el a cukrot és a citromlevet. Felforralás és kevergetés közben még 5 percig hagyd főni, majd töltheted légmentesen zárható üvegekbe.

ÁFONYALEKVÁR

Mindössze egyetlen adag áfonya annyi antioxidánst tartalmaz, mint amennyi antioxidáns található 5 adag sárgarépában, almában, brokkoliban vagy sütőtökben.

A dzsem elkészítéséhez 1 kg áfonya, 0.5 kg cukor, és 1 citrom szükséges. Az áfonyát alaposan meg kell mosni, majd szitán lecsepegtetni. A cukorral és a citromlével együtt kis lángon, állandóan kevergetve fél órán át főzzük, majd üvegekbe töltjük és légmentesen lezárjuk.

erdei gyümölcs lekvár
Az erdei gyümölcsös lekvárok kifejezetten nagy kedvencek hazánkban

BODZALEKVÁR

Gyógynövényként ősidők óta használjuk a bodzát: az egyik legjobb szer a meghűlés ellen, de vértisztításra és reumára is alkalmazzák.

Egy villa segítségével válaszd le a megmosott bogyókat a kocsányokról, s egy kilogrammnyihoz adj harminc dekagramm cukrot. Ha ízesítenéd, almát, citromhéjat, citromlevet, más bogyós gyümölcsöket, de akár fahéjat vagy vaníliás cukrot is használhatsz. A bodzát a cukorral, az ízlés szerint válogatott további hozzávalókkal és annyi vízzel, ami ellepi, tedd fel főni. Negyedóra után húzd le a tűzről, és töltsd üvegekbe. Száraz dunsztban hagyd kihűlni.

A konyhában való sürgés forgás után az édes álmokért válaszd gyógynövényes, nyugtató párnáinkat.

Jó főzőcskézést és pihentető alvást kívánunk!

Keress minket bizalommal.

Tartalomhoz tartozó címkék: Nyár
Az oldal tetejére