Barack-, eper-, szilva-, vagy éppen áfonyalekvár, hogy csak a leghagyományosabb lekvár ízeket említsük. Gyerekkorunk ízei, sőt eszünkbe juttatják a nagymama konyhájából kiáramló illatokat, amikor nyaranta a befőttet készítette.
Az örök kedvenceken túl
Narancslekvár, vagy éppen ribiszke, rózsa. Talán nem is létezik már olyan gyümölcs, amiből valaki meg ne próbált volna dzsemet főzni. Semmi kétség, a lekvár örök kedvenc marad, mert a nyár csodáit, emlékeit, szépségeit zárjuk a befőttesüvegbe és mindenki megtalálja a dzsemek között azt, amely neki igazán ízlik, ami a kedvence.
Természetesen a lekvár nem csak kenyérre kenve isteni, hanem sütemények, desszertek sokaságát készítjük dzsemmel, és tagadhatatlan, hogy az összes sütit ellenállhatatlanná teszi egy finom lekvár. A zserbó baracklekvárral, a linzer eperlekvárral, a hájas süti pedig szilvalekvárral a legfinomabb, de a palacsinta szinte bármely dzsemmel isteni, akárcsak a lekváros piskóta tekercs, vagy a lekváros bukta.

A lekvárok eredete
A gyümölcslekvár tradicionális élelmiszere mindennapi táplálkozásunknak. Az értékesítés tekintetében a dzsemek, zselék, pürék fogyasztása 2017-ről 2018-ra európai szinten átlagosan 2 százalékkal nőtt. Az európai fogyasztás 39 százalékát a francia fogyasztók adják, de további jelentős mennyiséget fogyasztanak a németek, az angolok, az olaszok és a spanyolok. A legnépszerűbb íz Európában az eper, a mogyoró, a barack, a narancs, a málna, a cseresznye és a füge.
A gyümölcskészítmények, dzsemek és lekvárok növekvő fogyasztását legjelentősebben az egészséges és vegetáriánus élelmiszerek trendje, valamint a rohanó életvitel, és ezáltal a kényelmi élelmiszerek iránti megnövekedett kereslet okozza. Így a 100 százalék gyümölcstartalmú és az alacsony cukortartalmú, azaz a hozzáadottcukor-mentes termékek piaca jelentős bővülést mutat. Mindemellett a helyi alapanyagok, valamint a hozzáadott értékek is igencsak előnyt jelentenek.
Mindezeket figyelembe véve láthatjuk, hogy mennyire előnyös helyzetben vagyunk a rengeteg gyümölcsfánkkal, így fontos, hogy megtanuljuk a hagyományos recepteket, és ne féljünk otthon elkészíteni a finomabbnál finomabb befőtteket!

Nem titok, hogy mi a gyógynövények szerelmesei vagyunk, így az sem meglepetés, hogy legnagyobb kedvenceink a gyógynövényes lekvárok. Az alábbiakban 5 olyan dzsem ötletet, vagy receptet hozunk, aminek alapja általunk is gyakran használt gyógynövény.
Mi készítjük a párnákat, ti készítsetek lekvárt!
ALMA-HOMOKTÖVISLEKVÁR
A homoktövis igazi egészségbomba: nemcsak a rák, szívbajok vagy különböző gyulladások ellen lehet hatásos, de vitamin- és ásványianyagtartalma is jelentős.
Fél kilónyi bogyóhoz két-három almára lesz szükséged, és két fazékra: egyikben a darabokra vágott almát, másikban a homoktövist főzd meg, majd passzírozd át mindkettőt, és keverd össze. Ahány liter levet kapsz, annyi kg cukrot használj. Az édesített gyümölcsöt ismét tedd fel főni, majd kanalazd a megtisztított befőttesüvegekbe. Száraz dunsztban tartsd két-három napig, majd fogyasztható is az egészséges lekvár.
LEVENDULÁS SÁRGABARACKLEKVÁR
A hagyományos sárgabaracklekvárt pont annyira bolondítja meg a levendula, hogy pikáns, ám nagyon finom és harmonikus végeredményt kapj.
Másfél kilogramm kimagozott sárgabarackhoz 300 gramm cukorra lesz szükséged. Ízlés szerint egy kis- vagy egy evőkanálnyi szárított levendulára. A barack héját könnyen lehúzhatod, ha forró vízbe mártod, ezután turmixold össze őket. Ha a szárított levendulád kis levelekből áll, akkor mozsárban törd össze, vagy daráld le, és így add a gyümölcshöz. A levendulás gyümölcspürét tedd lábasba, add hozzá a cukrot, és kezdd főzni, s forrástól számolva pár perc főzés után merheted is az üvegekbe. Feje tetejére állított állapotban, száraz dunsztban tartsd egy rövidebb ideig.
CSIPKEBOGYÓLEKVÁR
A csipkebogyónak magas a C-, A-vitamin, kalcium és vastartalma. Ezenkívül a csipkebogyó mérsékelten tartalmaz magnéziumot, foszfort, káliumot, nátriumot és szilíciumot.
A lekvárhoz szükséged lesz 1 kg csipkebogyóra, 80 dkg cukorra, 1 darab citrom levére. A megmosott csipkebogyónak szedd ki a magját, majd annyi vízben főzd puhára, amennyi ellepi. Ezt követően az egész főzetet szitán vagy szöveten passzírozd át és a masszába keverd el a cukrot és a citromlevet. Felforralás és kevergetés közben még 5 percig hagyd főni, majd töltheted légmentesen zárható üvegekbe.
ÁFONYALEKVÁR
Mindössze egyetlen adag áfonya annyi antioxidánst tartalmaz, mint amennyi antioxidáns található 5 adag sárgarépában, almában, brokkoliban vagy sütőtökben.
A dzsem elkészítéséhez 1 kg áfonya, 0.5 kg cukor, és 1 citrom szükséges. Az áfonyát alaposan meg kell mosni, majd szitán lecsepegtetni. A cukorral és a citromlével együtt kis lángon, állandóan kevergetve fél órán át főzzük, majd üvegekbe töltjük és légmentesen lezárjuk.

BODZALEKVÁR
Gyógynövényként ősidők óta használjuk a bodzát: az egyik legjobb szer a meghűlés ellen, de vértisztításra és reumára is alkalmazzák.
Egy villa segítségével válaszd le a megmosott bogyókat a kocsányokról, s egy kilogrammnyihoz adj harminc dekagramm cukrot. Ha ízesítenéd, almát, citromhéjat, citromlevet, más bogyós gyümölcsöket, de akár fahéjat vagy vaníliás cukrot is használhatsz. A bodzát a cukorral, az ízlés szerint válogatott további hozzávalókkal és annyi vízzel, ami ellepi, tedd fel főni. Negyedóra után húzd le a tűzről, és töltsd üvegekbe. Száraz dunsztban hagyd kihűlni.
A konyhában való sürgés forgás után az édes álmokért válaszd gyógynövényes, nyugtató párnáinkat.
Jó főzőcskézést és pihentető alvást kívánunk!
Keress minket bizalommal.