Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Ha húsvét, akkor tojásfestés növényekkel

Ha húsvét, akkor tojásfestés növényekkel

A húsvét szimbóluma – a piros tojás eredete

A húsvéti tojásfestés hagyománya évszázadokra nyúlik vissza, és számos nép vagy vallási felekezet szokásaiban megtalálható. Magyarországon a locsolkodó fiúk kapták ajándékba a piros hímes tojást a lányoktól, ami a termékenységet jelképezi. Ha többet szeretnél megtudni a húsvéti hagyományokról, ajánlom tavalyi cikkemet a népszokások eredetéről! Ugyan a húsvéti népszokások egyre inkább eltűnőben vannak, a húsvéti tojásfestés továbbra is tartja magát, főleg a kisgyermekes háztartásokban. A boltok polcain rengeteg féle mesterséges festék található, melyekkel élénk színű tojásokat érhetünk el. Azonban ha elkerülnéd a káros, egészségtelen anyagokat -amire szeretettel buzdítalak-, akkor olvass tovább, hiszen elárulom, hogy hogyan érhetsz el meseszép árnyalatokat természetes anyagok segítségével!      A hagyományos piros tojás máig a legnépszerűbb a magyar háztartásokban.

A hagyományos piros tojás máig a legnépszerűbb a magyar háztartásokban.

Tojásfestés vöröshagymával: a klasszikus piros

Nem meglepő, hogy a legnépszerűbb szín eléréséhez kapcsolódik a legelterjedtebb természetes festési technika: a vöröshagyma héjával történő festési technikát sokan ismerik, hiszen nagyon egyszerűen érhetünk el vele csodás eredményt. A megtisztított tojásokat a festés előtt kifújhatod vagy megfőzheted. Ha a főzés mellett döntesz, érdemes tovább, akár egy órán át is főzni, hiszen így tovább tartósak maradnak a tojások. Főzheted a hagymahéjjal együtt, azonban ha később szeretnéd elfogyasztani a tojásokat, érdemes tiszta vízben, előre megfőzni őket, utána pedig hideg színezővízben áztatni sokáig (akár egy napig) a kiválasztott tojásokat.

 

Tojásfestés lilakáposztával:

Nem tartozik a hagyományos színek közé, azonban a kék húsvéti tojás garantáltan osztatlan sikert fog aratni! A kéket kedvelő kisfiúk körében legalábbis. A pigmentált szín eléréséhez szintén egy hétköznapi, a legtöbb háztartásban előforduló zöldséget hívunk segítségül: a lilakáposztát. Nincs más dolgod, mint felaprítani néhány káposztalevelet, ezeket pedig fél órán át főzni. Ha kihűlt a főzet, tedd bele a tojásokat: minél tovább áznak, annál szebb lesz a végeredmény!

A cékla szuper színező anyag, így tökéletes alternatíva a tojásfestésre.

A cékla szuper színező anyag, így tökéletes alternatíva a tojásfestésre.

 

Lila húsvéti tojás céklával és lilahagymával

Lila tojásokat többféleképpen is készíthetsz: sikerrel jársz, ha a hagymahéjas módszert alkalmazod, ezúttal lilahagyma héjjal. Gyönyörű rózsaszínes-lilás eredményt érhetsz el céklával: reszeld le a céklát, főzd szintén fél óráig, majd áztasd a tojásokat a kihűlt lében. Ezt az eredményt savanyúságként elrakott cékla levével is elérheted, ha így készíted, akkor a tojásfestés még zero waste, azaz maradékmentés is lesz!

A kurkuma csodaszép, tavaszias tojásokat eredményez.

A kurkuma csodaszép, tavaszias tojásokat eredményez.

 

Sárga húsvéti tojás kurkuma segítségével

Élénk tavaszi hatást kelt a sárgára festett húsvéti tojás, mely a tavaszi napsugarakat csempészi a tojásfészekbe. Az egyik legegyszerűbb módszer  a tojás sárgára színezése: ehhez nincs más dolgod, mint őrölt kurkumát negyed órán át főzni, majd a kihűlt főzetben áztatni a tojásokat.

 

Dobd fel mintákkal a húsvéti tojást!

Ha az egyszínű tojásokat nem találod elég izgalmasnak, vigyél még több kreativitást a tojásfestés művészetébe! Az egyik személyes kedvencem az apró, levél motívumok a tojásokon. Ez a technika igényel egy kis előkészületet, de a végeredmény magáért beszél! Gyűjts apró virágokat, leveleket, majd ezeket fektesd a tojás héjára. Ezután vond be egy már nem használt harisnyával a tojást, ügyelve, hogy a növények ne mozduljanak el a helyükről. A harisnya legyen olyan szoros, amennyire csak lehet (persze azért óvatosan, hogy a tojás ne törjön össze), hogy a növények ne mozduljanak el,  majd kösd meg a végét, és így tedd a tojást a színező vízbe.

A viasz segítségével gyönyörű, aprólékos mintákat rajzolhatsz a húsvéti tojásra.

A viasz segítségével gyönyörű, aprólékos mintákat rajzolhatsz a húsvéti tojásra.

 

Egy másik technika, amivel gyönyörű eredményt érhetsz el, a tojásírás. Egy viaszpálca segítségével rajzolj mintákat a még festetlen tojás héjára, majd áztasd a fenti technikák egyikének használata mentén a már előkészített színező főzet valamelyikébe. Ennél a technikánál különösen fontos figyelned arra, hogy a folyadék hideg legyen, nehogy a meleg hatására leolvadjon a viaszrajz. Ha elérted a kívánt eredményt és a festék már jól befogta a tojást, egy kis melegítéssel könnyen le tudod törölni a viaszréteget.

A tojáskeresés a gyerekek egyik kedvenc húsvéti programja.

A tojáskeresés a gyerekek egyik kedvenc húsvéti programja.

 

Remélem, hogy hasznosnak találtad tippjeimet, és idén nálatok is természetes anyagokkal zajlik majd a húsvéti tojásfestés. Ha pedig szeretnél izgalmakkal teli tojásvadászatot rendezni a gyerekeknek, olvasd el, hogy hogyan teheted még játékosabbá a tojáskeresést!

Még egy tipp a végére, ami igazán hasznos és egyedi húsvéti ajándék meglepni gyermekedet: szívből ajánljuk gyógynövényes plüssállatainkat!

Kellemes húsvéti ünnepeket, sok locsolót, a gyerekeknek pedig izgalmakkal teli tojáskeresést kíván: a Bükkszentkereszti Gyógynövényes Párnák csapata.

www.bukkigyogynoveny.hu

Az oldal tetejére