Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Hatékony praktikák a pollenallergia kezelésére

Hatékony praktikák a pollenallergia kezelésére

A pollenallergia, azaz szénanátha jelentős kellemetlenségeket okozhat a tavaszi és nyári hónapokban. Az allergia a növények pollenjére adott túlzott immunválasz következtében jön létre, melynek hatására az allergiások az alábbi tüneteket tapasztalhatják: orrfolyás, orrdugulás, szemviszketés és köhögés. Bár az allergia egy egész életen át végigkísér minket, már rengeteg praktika létezik a tüneteinek enyhítésére. Összegyűjtöttem néhány hasznos praktikát ezek közül, azonban ne feledd: ahány ember, annyi módszer létezik. Tapasztald ki, mi válik be neked!

Bár az allergia egy egész életen át végigkísér minket, már rengeteg praktika létezik a tüneteinek enyhítésére.

Bár az allergia egy egész életen át végigkísér minket, már rengeteg praktika létezik a tüneteinek enyhítésére.

A pollenallergia otthonodban is okozhat problémát

Az allergének elkerülése a legfontosabb tényező az allergiás tünetek enyhítésében, bár ez sokszor nem a legegyszerűbb feladat, főképp tavasszal a természet újraéledésekor és nyáron a virágzási, aratási szezonban. Pár egyszerű tanács segítségével azonban kísérletet tehetünk arra, hogy anélkül tudjuk végezni hétköznapi tevékenységeinket, hogy a pollenek utunkba állnak.

Mielőtt kimennél a szabadba és huzamosabb időt töltenél kint, előtte érdemes tájékozódnod, épp mely növény levegőben való koncentrációja a legmagasabb a te településeden, mely okozhat fokozottan problémát rád nézve, te melyik parlagfűre, esetleg virágra vagy allergiás. Magyarországon élve itt tudsz tájékozódni a térségben elszaporodott pollenekről.

Ha viszont az otthon maradás mellett tennéd le a voksod, érdemes tisztában lenned és számolnod azzal, hogy a pollenek lakásodban is jelen lehetnek. Befújja őket a szél az ablakokon keresztül, esetleg te magad viszed be ruhádra tapadva. Így a problémák elkerülése végett fokozottan figyelj a nyílászárók megfelelő szigetelésére és zárására, takaríts rendszeresen, töröld le napi szinten lakásod felületeit és mosd vagy öblítsd ki akár már egy hordást követően ruháidat (és kifejezetten csak lakásod négy fala között teregesd azokat).

Pollenallergiásként otthonodban figyelj a nyílászárók megfelelő zárására, rendszeresen takaríts, portalaníts, porszívózz.

Pollenallergiásként otthonodban figyelj a nyílászárók megfelelő zárására, rendszeresen takaríts, portalaníts, porszívózz.

Légtisztító vagy maszk használata életmentő lehet pollenallergia ellen

Pollenallergiások bátran használjanak otthonunkban (vagy akár ha van lehetőségünk rá) munkahelyükön légtisztító készülékeket. Ezek a kis kütyük igazi jolly jokerek lehetnek allergia szezonban. A légszűrők hatékonyan segíthetnek a pollenek szűrésében megakadályozva ezzel az allergének szervezetbe jutását. Ugyanezzel a funkcióval bírnak a légtisztító maszkok is, melyek a szabadban tartózkodás során lehetnek hű társak. A lakás/munkahely/zárt terek biztonságától távol használj maszkot, élvezd te is a természet szépségeit minden problémától mentesen.

Bátran használjunk otthonunkban,  munkahelyünkön légtisztító készüléket, a szabadban pedig légszűrő maszkot.

Bátran használjunk otthonunkban,  munkahelyünkön légtisztító készüléket, a szabadban pedig légszűrő maszkot.

Gyógyszeres kezelés a pollenalleria ellen

Ha azt érzed allergiás tüneteid rontják életminőségedet és jelentős negatív hatással bírnak közérzetedre, hétköznapjaidra, akkor ajánlott orvoshoz fordulnod és gyógyszeres kezelést igénybe venned. Antihisztaminok, szteroidok és egyéb gyógyszerek használata hatékonyan csökkentheti az allergiás tüneteket. Fontos, hogy az orvos által előírt gyógyszerek szedésének pontos tartsd be, valamint alkalmazd a megelőző intézkedéseket.

Nem tudod biztosan, hogy pollenallergiában szenvedsz-e? Ide kattintva értesülhetsz a szénanátha pontos tüneteiről és az allergia kivizsgálásának fontosságáról.

Ha az allergiás tünetek jelentősen rontják az életminőséget, akkor érdemes orvoshoz fordulni és gyógyszeres kezelést igénybe venni.

Ha az allergiás tünetek jelentősen rontják az életminőséget, akkor érdemes orvoshoz fordulni és gyógyszeres kezelést igénybe venni.

Gyógynövények, gyógynövényes párnák

Számos gyógynövény és természetes gyógymód is hatékony megoldást nyújthat a pollenallergiás tünetek enyhítésében. A kamilla, a csalán, a menta illata – akár forrázata – az eukaliptuszolaj kiváló hatásúak. A Bükkszentkereszti Gyógynövényes Párnák a következő 10 fajta gyógynövénnyel készülnek: citromfű, borsmenta, kakukkfű, rozmaring, majoranna, bodza, mezei zsálya, izsóp, kamilla, levendula. Ezek együttes hatása segít a tüsszögés, orrfolyás és orrdugulás enyhítésében, gyulladások csökkentésében, a pihentető alvás előidézésében. 

A természet furfangja, hogy a növények okozta problémát szintén növényekkel gyógyítjunk. Azonban higyj nekem, mindez egy bevált praktika! Ezért is annyira gyönyörű a természet, mindig tartogat meglepetéseket és kincseket.

A gyógynövényes párnák segítenek a tüsszögés, orrfolyás és orrdugulás enyhítésében, gyulladások csökkentésében, a pihentető alvás előidézésében.

A gyógynövényes párnák segítenek a tüsszögés, orrfolyás és orrdugulás enyhítésében, gyulladások csökkentésében, a pihentető alvás előidézésében. 

Összességében, a pollenallergiás megbetegedések kezelése sok türelmet és odafigyelést igényel, azonban a fenti tippek és praktikák alkalmazása hatékonyan segíthet a tünetek enyhítésében. Megfelelő kezeléssel és az allergének elkerülésével lényegesen javíthatjuk életminőségünket a tavaszi és nyári szezonban is. Ne engedjük, hogy az allergia az utunkba álljon!

 

További gyönyörű májusi időszakot és kitartást kívánok az allergiával küzdőknek!

Üdvözlettel,

Fridel Zita,  a Bükkszentkereszti Gyógynövényes Párnák csapata nevében.

www.bukkigyogynoveny.hu

Az oldal tetejére